Flertalet yrkesgrupper omfattas redan i dag av anmälningsplikter som påverkar besluten hos myndigheter i Sverige, skriver debattörerna.
Flertalet yrkesgrupper omfattas redan i dag av anmälningsplikter som påverkar besluten hos myndigheter i Sverige, skriver debattörerna. Bild: Marcus Ericsson/TT

Häpnadsväckande att uppmana anställda att bryta mot anmälningsplikten

V, MP, S och C har aktivt gått ut med att en ny eventuell lagstiftning avseende anmälningsplikten, inte ska gälla för stadens anställda. Lagförslaget rör människor som uppehåller sig illegalt i Sverige. De rödgröna uppmanar helt häpnadsväckande att Göteborgs stad, och våra anställda ska bryta mot Sveriges rikes lag, skriver Jörgen Fogelklou (SD) och Emma Ylivallo Altenhammar (SD)

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Detta har de lagt ett skarpt förslag om till nästkommande kommunstyrelse. För oss är det är skrämmande hur snabbt de rödgröna partierna drar slutsatser. De populistiska utspelen underminerar inte bara demokratins kärna, det skapar också en atmosfär av misstro. Varje lagförslag går igenom flera stadier av granskning och modifieringar. Att ifrågasätta förslag redan innan en utredning är klar kommer urholka stadens förtroende. Att i detta läge uppmana stadens anställda att bryta mot en eventuell lag, innan den ens har fastställts är både känslostyrt och huvudlöst.

Grundpelaren för ett demokratiskt samhälle är att lagar och regler följs. Gör din plikt, kräv sedan din rätt. Om en person stjäl från en butik och sedan stolt går tillbaka till samma butik och kräver belöning för sitt mod att stå upp mot systemet - då har vi tappat själva grundprincipen om rättvisa och ansvar i samhället.

ANNONS

Flera verktyg

Att prata i termer som angiverilagar leder gärna tanken fel, vilket givetvis är de rödgrönas syfte. Tanken är inte att den enskilde anställde ska avgöra vem som ska få stanna i landet eller inte. Anmälningsplikten är ett av flera verktyg för att underlätta för myndigheter att följa Sveriges lagstiftning. Flertalet yrkesgrupper omfattas redan i dag av anmälningsplikter som påverkar besluten hos myndigheter i Sverige. Det kan handla om allt från smittskyddslagen, skollagen, socialtjänstlagen till arbetsrelaterade saker som anmäls till Arbetsmiljöverket.

Detta görs för att skydda och för att uppehålla rättsstaten. Varför skulle detta scenario vara annorlunda? Lagar kan inte vara relativa eller selektiva i ett ordnat demokratiskt samhälle.

Vi ställer oss bakom Tidö-partiernas andemening med utredningen om anmälningsplikt. En anmälningsplikt skulle hjälpa till att upprätthålla en ordnad migrationspolitik. Om asylrätten ska ha betydelse behöver ett nej betyda just ett nej. Att avvisa de som uppehåller sig olagligt i Sverige, garanterar att vi har resurserna att ta emot de med lagliga skäl att vara här.

Deras fläckiga moral och oförståelse för rättsstatens grundläggande principer riskerar att sätta hela samhällets struktur och säkerhet på spel

Personer som förespråkar att lagen inte behöver följas spelar ett farligt spel. Deras fläckiga moral och oförståelse för rättsstatens grundläggande principer riskerar att sätta hela samhällets struktur och säkerhet på spel. Som ansvarstagande politiker bör man inte bara vänta på utredningens resultat, utan även visa respekt för de lagar som utgör fundamentet i vårt samhälle. De folkvalda och tjänstemän som uppmanar till lagtrots, borde fråga sig om de verkligen förtjänar det förtroende de fått av medborgarna.

ANNONS

Jörgen Fogelklou (SD), kommunalråd

Emma Ylivallo Altenhammar (SD) Ledamot Nämnden för demokrati och medborgarservice

ANNONS